Windows Phone 8 ja parantunut HTML5-tuki

Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmän yhtenä huonoimmista puolista on pidetty sen surkeaa selainta – Internet Explorer 9 -selaimen mobiiliversion tuki HTML5- ja CSS3-teknologioille oli aivan surkea. Myös suorituskyky vähänkin edistyneimmillä verkkosivuilla oli huono ja buginen. Windows Phone 8 käyttöjärjestelmä toi tähän selvän parannuksen, ja sen Internet Explorer 10 -selain tukee uusia web-teknologioita huomattavasti paremmin. Tämä tekee web-teknologioista yhä houkuttelevamman palveluntarjoajien näkökulmasta.

Parempi suorituskyky, sulavammat animaatiot, …

Mobiili IE9:n suurimmat ongelmat liittyivät toimimattomiin animaatioihin, mahdottomuteen rekisteröidä kosketus- ja raahaustapahtumia, puutteeliseen ja bugiseen CSS-tukeen sekä fiksatun positioinnin puuttumiseen. Näistä seurasi se, että mobiiliweb-sovellukset toimivat IE9:ssa parhaimmillaankin vain keskinkertaisesti. Tämän vuoksi esimerkiksi yksi mobiilimaailman tunnetuimmista ja vanhimmista frameworkeista, Sencha Touch, ei tue Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmää lainkaan. jQuery Mobile -sovellukset ovat sentään funktionaalisia, mutta ne eivät toimi läheskään niin hyvin kuin Android- ja iOS-alustoilla.

Windows Phone 8 toi näihin edellä mainittuihin asioihin huomattavia parannuksia. CSS3-animaatiot toimivat – ja vieläpä erittäin hyvin. Esimerkiksi keskihintainen Nokia Lumia 620 -puhelin suoriutuu niistä erinomaisesti. Toinen huomattava parannus on elementtien positiointi pysyvästi sivun ylä- ja alaosaan CSS:n position:fixed; -määrittelyllä. Se toimii jopa paremmin kuin monissa iOS- ja Android-laitteissa. CSS3-tuesta myös mm. 3D-transformaatiot, geolokaatio ja fonttimäärittelyt ovat tuettuja.

jQuery Mobile toimii aiempaa huomattavasti paremmin, ja myös Sencha Touchista on tullut version 2.2, jolla tuotetut sovellukset toimivat hyvin myös Windows 8 -käyttöjärjestelmässä. Lisätietoja Windows Phone 8:n CSS3- ja HTML5-tuesta löytyy Windows Phone Dev Centerista.

Suurin ongelma Windows 8 -selaimessa tuntuu sen sijaan olevan interaktio raahattavien objektien kanssa. Verkkosivut kyllä ottavat kosketuksia vastaan, mutta ainakin jQuery Mobilen slider-komponentti toimii tahmeasti. Loppujen lopuksi Windows Phone 8 on web-kehittäjille erittäin tervetullut päivitys, joka mahdollistaa sovellusten kehityksen myös yrityspuhelimena suosituille Windows Phone -puhelimille.

Harmittavasti Windows Phone 7 -laitteita ei pysty päivittämään Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmään, vaan WP8-laitekanta vahvistuu vain sillä että kuluttajat ostavat uusia WP8-puhelimia. Tästä johtuen WP8-markkinaosuus on vielä suhteellisen pieni, mutta vahvistuu tukevasti päivä päivältä.

Nokia tekee Suomessa Windows Phonesta suositun

Nokia on ollut perinteisesti vahvoilla Suomen markkinoilla, ja tekee Suomen markkinasta kansainvälisesti poikkeuksellisen käyttöjärjestelmien näkökulmasta. StatCounterin tilastojen perusteella (kuvat alla) Windows Phone -käyttöjärjestelmän markkinaosuus oli toukokuussa 2013 13.66%, kun Androidin luku oli 24.75% ja iOSin 23.71%. Suomen suosituin käyttöjärjestelmä on hieman yllättäen S40, joka toimii Nokian budjettipuhelinten käyttöjärjestelmänä ja on haukannut peräti 34.18% markkinaosuuden. Ero maailmanlaajuisiin tilastoihin on huomattava, Windows Phonen maailmanlaajuisen markkinaosuusuuden ollessa ainoastaan 1.33%.

Android ja iOS hallitsevat maailmanlaajuisia markkinoita. Windows Phone mahtuu juuri ja juuri kahdeksan käytetyimmän alustan joukkoon.
Suomessa Nokian puhelimissa käytetyt järjestelmät nousevat iOSin ja Androidin rinnalle merkittäviksi käyttöjärjestelmiksi

Nokian ja Windows Phonen asema Suomessa tekee palvelujen alustan valinnasta normaalia haastavampaa. Siinä missä Yhdysvalloissa sovelluksen tekeminen Androidille ja iOSille riittää kattamaan 95% markkinoista, Suomessa samanlaisen (älypuhelinten) markkinaosuuden kattaminen natiivisovelluksilla vaatii huomattavasti useamman alustan tukemista. Tämä korostuu yrityksille suunnattujen palvelujen suunnittelussa, sillä Nokian puhelimet ovat erityisen suosittuja juuri työsuhdepuhelimina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>